Ruilhandel

Toen mijn ouders pas in Kampen waren, (vanaf 1928) begon mijn vader een winkel in de Oudestraat 154-156. Als jonge man een enorme stap, om uit Den Haag hier te beginnen. Hij was 25 jaar. Dit kwam door een neef uit Den Haag, die hij in zijn diensttijd ontmoet had. De neef was met een Kamper meisje getrouwd. Hij werkte bij de Kamper Bank en stelde de zaken veel gunstiger voor. (Waar hebben we dat vaker gehoord?).

Kampen had toen veel gepensioneerde Indiëgangers van het KNIL; het oud Indië leger. Eén van hen vroeg mijn vader een stoel te stofferen. Helaas bleek deze klant niet de middelen te hebben om de rekening te kunnen betalen. Hij heeft toen deze kruisboog aangeboden, als ruilhandel. Zodra hij geld had kwam hij langs, beloofde de klant, maar dat is nooit gebeurd.

Mijn ouders hadden de kruisboog in de gang hangen en na het overlijden van mijn ouders is het bij mij terecht gekomen. Het is een linkshandig wapen, wat ongebruikelijk is. En ook de gleuf in de loop is een zeldzame uitvoering. Er hebben ook pijlen bij gezeten, maar mijn broers hebben die uit het dakraam, over de huizen heen geschoten. Mijn vader heeft toen een koperen plaatje op de grendel gezet, zodat hij niet meer gebruikt kon worden. Ik denk dat hij enige honderden jaren oud is, maar zeker weten doe ik het niet. De kruisboog is misschien voor de jacht gebruikt. Ook bij mij hangt hij weer in de gang. Vooral de kolf is erg mooi gemaakt. Het is voor mij een mooi aandenken aan mijn ouderlijk huis en de goede jeugd die ik gehad heb.

 

Ingezonden door:
Fre Helleman