Op 3 april 1958 emigreerde Gerrit (Gait) Prins uit Kampen met zijn gezin naar Canada. Dat gezin bestond verder uit Stijn Eilander (echtgenote) en de kinderen Gerrie, Maartje, Ali, Wim, Dikkie en Henk. Het gezin had tot dan gewoond aan de 2e Ebbingestraat, op nr 17. De nieuwe woonplaats werd Renfrew in Ontario. Een dag na aankomst had Gait Prins als timmerman meteen werk. Hij had tot dan als boerentimmerman gewerkt bij Grote Gait of Lange Gait van Werven.
Gerrie had een mulodiploma behaald. Ze was de enige die zich in het Engels direct een beetje kon redden. Haar vader en moeder hadden wat lessen gehad van meester Prins (Gaits broer Johannes, door de kinderen ome Joh. genoemd) die met zijn akte Engels heel wat kandidaat-emigranten in die jaren iets van die vreemde taal heeft bijgebracht.
De hiernaast afgebeelde beker met een foto van het gezin op het emigrantenschip De Groote Beer is door een onbekende fotograaf vlak voor het vertrek vanuit Rotterdam genomen. De familie werd er compleet door verrast. Hoeveel van die bekers zijn vervaardigd is onbekend gebleven.
In 1984 verscheen een boek voor het nageslacht met verhalen van ouders over hun drijfveren te emigreren en over de eerste tijd in hun nieuwe land : 'To All Our Children". Gait Prins, vele jaren ouderling in de Gereformeerde ('synodale') Kerk liet optekenen dat zijn christelijke overtuiging hem en zijn gezin tot emigratie had aangezet en dat het niet de portemonnee was geweest. Hij overleed in 1983.
( De twee personen helemaal links op de foto op de beker zijn onbekenden die niet tot de familie behoren.)

 

Ingezonden door:

A.J. Prins